جمع‌آوری و نگهداری آثار و اشیا در مجموعه‌ها و موزه‌ها سابقه دیرینه دارند. لیکن نگرش صحیح امروزی به موزه جایگاه آن را از محل نگهداری و تماشای اشیا به محلی با مشخصات یک مرکز پژوهش و آموزش و یک مرکز فرهنگی برای گذران مطلوب اوقات فراغت با ره‌آوردهای علمی و تربیتی سوق داده است. 

در این نگرش موزه، مؤسسه‌ای علمی فرهنگی است که تأمل و اندیشه و پژوهش مستقیم بر روی آثار گوناگون – از آثار طبیعی آفرینش و خلقت گرفته تا دستاوردهای فرهنگ و تمدن و هنر انسان – را میسر می‌سازد و متخصصان و بازدیدکنندگان عمومی را با هنر و اندیشه، صنعت و پیشه و امور اجتماعی و اقتصادی و شئون گوناگون زندگی دیروز و امروز آشنا و مأنوس می‌سازد.موزه به عنوان یک مؤسسه علمی ـ فرهنگی، نیازمند کارشناسان علاقه‌مندی است که با کسب دانش وآگاهی‌های علمی، و نگرش صحیح نسبت به موزه و جایگاه اجتماعی و آموزشی آن، بتوانند موزه‌ها را در راه توسعه و رشد فرهنگی، تربیتی و علمی کشور هدایت نمایند.

 

امروزه حدود ۱۰۰ موزه در کشورمان وجود دارد که آثار، اشیاء، اسناد ومدارک قابل توجهی در زمینه‌های متنوع باستان‌شناسی،‌ مردم‌شناسی،‌ هنرهای سنتی، اسناد و مدارک ، کتب ونسخ خطی، تاریخ طبیعی، زمین‌شناسی، گیاه‌شناسی، ‌پست و مخابرات، جواهرات و سکه‌ها… دارند؛ علاوه بر توسعه کمی و کیفی موزه‌های فعلی، ایجاد موزه در زمینه‌های دیگر، چون هنر و معماری، علوم و فنون مورد نیاز است. فارغ‌التحصیلان دوره کارشناسی موزه‌داری می‌توانند با کسب دانش و مهارت‌های نظری و عملی و آشنایی با امور اداری و فنی موزه‌داری، در موزه‌های گوناگون عهده‌دار مطالعه و حفاظت فنی از آثار و اشیای موزه‌ای باشند و امور مربوط به موزه‌داری را از ثبت‌ و ضبط آثار در دفاتر، تهیه اسناد و مدارک لازم تا مطالعه مستقیم روی آثار و اشیا انجام دهند.

 

درس‌های این رشته در طول تحصیل:

دروس پایه:

تاریخ عمومی ایران،‌ کارگاه عکاسی پایه، آشنایی با هنرهای سنتی ایران،‌ آشنایی با باستان‌شناسی و روش‌های آن، کارگاه طراحی پایه، آشنایی با مردم‌شناسی و روش‌های آن، آشنایی با حفاظت و مرمت آثار و روش‌های آن، عکاسی فنی از اشیاء موزه‌ای، کارگاه طراحی تخصصی.

دروس اصلی:

موزه‌داری، آشنایی با هنر و معماری پیش از اسلام ایران، تاریخ و فن‌شناسی آثار، آسیب‌شناسی، هنر وتمدن اسلامی، آشنایی با بافت‌ها و محوطه‌های دوره اسلامی ایران، خطوط و خواندن کتیبه‌های اسلامی، تاریخچه کتابت، طرح اشیاء در تمدن اسلامی، آشنایی با موزه‌های ایران و جهان ، خطوط باستان‌شناسی ایران، کارگاه همانندسازی اشیاء موزه‌ای، تهیه و تدوین راهنمای موزه و محوطه‌های تاریخی، کارآموزی در موزه‌ها، کارآموزی در کارگاه مرمت اموال فرهنگی، تبدیل محوطه‌ها و بناهای تاریخ به موزه، کارآموزی کاوش باستان‌شناسی، کامپیوتر و موزه، روش تحقیق آثار و اشیای موزه‌ای، موزه‌داری و سایر علوم، زبان و متون تخصصی موزه‌داری، شناخت مواد.

دروس تخصصی:

انسان،‌طبیعت،‌موزه، پژوهش در آثار و اشیای موزه‌ای، کارآموزی در موزه‌های تخصصی، رساله نهایی.

 

صنعت و بازار کار

کارشناسان موزه داری خواهند توانست با پژوهشگران مراجعه کننده به بخش‌های مختلف موزه برای مطالعه مستقیم آثار و اشیاء همکاری لازم را مبذول دارند. نظر به تنوع موزه‌‌ها در زمینه‌های گوناگون، دانشجویان دوره کارشناسی موزه داری در سالهای آخر تحصیلی خود و عمدتا ذیل عنوان دروس پژوهش در آثار و اشیای موزه‌ای و کارآموزی در موزه‌های مختلف، کارآموزی خواهند داشت تا بتوانند برحسب علاقه و پیشرفت خود در یک زمینه جذب موزه مناسب با کارآموزی خود گردند.

 

بدین ترتیب محل کار و خدمت فارغ‌التحصیلان این رشته، موزه‌های زیر پوشش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان میراث فرهنگی، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان زمین شناسی، موزه‌های پست و تمبر و … خواهد بود.

 

همچنین فارغ ­التحصیلان این رشته خواهند توانست در برنامه ­ریزی برای توسعه کمی و کیفی موزه ­های محل کار خود و یا سایر موزه ­های کشور مشارکت داشته باشند.همچنین فارغ ­التحصیلان این رشته خواهند توانست در برنامه ­ریزی برای توسعه کمی و کیفی موزه ­های محل کار خود و یا سایر موزه ­های کشور مشارکت داشته باشند.

 

موقعیت شغلی در ایران

امروزه حدود ۱۰۰ موزه در کشورمان وجود دارد که آثار،  اشیاف اسناد و مدارک قابل توجهی در زمینه های متنوع باستان شناسی، مردم شناسی، هنرهای سنتی، اسنادو مدارکف کتب و نسخ خطی، تاریخ طبیعی، زمین شناسی، گیاه شناسی، پست و مخابرات، جواهرات و سکه ها … دارند.

علاوه بر توسعه کمی و کیفی موزه های فعلی، ایجاد موزه در زمینته های دیگر چون هنر و معماری، علوم و فنون مورد نیاز است.

فارع التحصیلان دوره کارشناسی موزه داری می توانند با کسب دانش و مهارتهای نظری و علمی و اشنایی با امور اداری و فنی موزه داری ، در موزه های گوناگون عهده دار مطالعه و حفاظت فنی از آثار و اشیا موزه ایی باشند.امور مربوط به موزه داری را از ثبت و ضبط آثار در دفاتر، تهییه اسناد و مدارک لازم تا مطالعه مستقیم روی آثار و اشیا انجام دهند.

 

حوزه های فعالیت رشته موزه داری:

حوزه های فعالیت رشته موزه داری گسترده است. هر ارزش و نهاد و شی گذشته دارد و دارای اصالت است. آثار این حوزه ها و اشیاء باید حفظ و نگه داری شوند و معمولاً برای حفظ و نگه داری و نیز نمایش و مصرفی آن ها به مردمان حال و آینده حوزه ها ساخته و دایر می شوند.

 

کارشناسان موزه داری می توانند در مراکزی همچون باستان شناسی، مردم شناسی، هنر های دستی و سنتی، تاریخ طبیعی و زمین شناسی، سازمان اسناد ملی و نسخ خطی، موزه های جواهرات، پول و نیز موزه جنگ مشغول به فعالیت شوند. معمولاً این مراکز و حوزه ها در اکثر شهرستان ها و استان ها وجود دارد و حوزه داران می توانند با توجه به میزان تخصص و مهارت های فنی خود در این رشته دارای شغل و درآمد شوند و در حفظ و بقای میراث ملی و فرهنگی کشور خود سهیم شوند. از این رو کارشناسان موزه داری علاوه بر ارزش مادی، ارزش معنوی نیز کسب می نمایند.

 

دانشگاههای پذیرنده:

هنر اصفهان، مرکز آموزش عالی میراث فرهنگی_سازمان میراث فرهنگی

 

 

 
 
 
 

 

ثبت نام و عضویت میز کار

لینک های مفید

 

 

 

 

|  
  |
دیدگاه کاربران

 

 

مشاوره آنلاین

با استفاده از خدمات مشاوره آنلاین مرکز آموزش توسعه توانمندی شغلی، مسیر خود را برای ارتقاء سطح سواد و دانش مالی و حسابداری هموار نمایید.
این بخش، آماده پاسخگویی به نیازهای شما کاربران گرامی، میباشد.

معرفی کتاب

آزمون استخدامی و اطلاعات عمومی

آزمون استخدامی و اطلاعات عمومی

نسترن رنجبر ـ کوروش صحیفی
  • اشتراک دانش و مهارت مالی و حسابداری
  • قرآن پژوهی مالی و حسابداری
  • شرکت دانش پژوهان مالی فرانگر
  • مرکز مشاوره الکترونیک حسابداری, مالی و سرمایه گذاری
  • توسعه توانمندی و فرصتهای شغلی مالی و حسابداری
  • انتخاب برتر محصولات, خدمات و بازار حسابداری, مالی و...
  • توسعه نگر دانش و مهارت مالی و حسابداری
  • آتیه نگر دانش و سواد مالی مدیران ارشد
  • بهینه نگر دانش و سواد مالی خانواده
  • از دوستان خود دعوت کنید با تیم همسو شوید عضو تیم متفکران شوید
    هدیه مالی تیم متفکران نوین مالی در شبکه اجتماعی