همانطور که می دانید یکی از منابع درآمد دولتها مالیات می باشد و از طرف دیگر در همه کشورها معمولا شرکت ها و افراد علاقه چندانی به پرداخت مالیات ندارند  در این جا نقش مهم کارشناسان امور مالیاتی پررنگ تر هست . در این مقاله به معرفی ممیز مالیاتی به بررسی وظایف، مهارتها، طبقه بندی ها و درآمد این شغل می پردازیم.

کار ممیز مالیاتی ( کارشناس امور مالیاتی ) چیست؟

کار ممیز مالیاتی ، نظارت بر رعایت قوانین مالیاتی و پرداخت میزان مالیات صحیح و قانونی از سوی شرکت ها و کسب و کارهاست. شما به عنوان بازرس یا کارشناس امور مالیاتی (ممیز مالیاتی) برای اداره دارایی یا به عبارت بهتر سازمان امور مالیاتی کار می کنید.

 

اهمیت شغل کارشناس امور مالیاتی

با توجه به اینکه در همه کشورهای دنیا معمولا شرکت ها و افراد علاقه چندانی به  پرداخت مالیات ندارند و قصد دارند به هر شکل ممکن از پرداخت آن امتناع ورزند، لذا کار ممیز مالیاتی از حساسیت بالای برخوردار است. این وضعیت وظیفه کارشناس امور مالیاتی را به عنوان رسیدگی کننده به این موضوع سخت تر کرده و وی را ملزم می سازد از تمامی ظرفیت های قانونی و مهارتی خود در کنار تجربه اش در رسیدگی های مالیاتی گذشته برای انجام بهتر وظیفه اش استفاده نماید.

 

محیط کار و ساعات فعالیت

حوزه کار ممیز مالیاتی ( کارشناس امور مالیاتی ) فعالیت های دولتی است و او به همین عنوان همیشه برای دولت کار می کند، مگر اینکه قصد داشته باشد از تخصص خود در حوزه دیگر مالی مثل حسابداری، حسابرسی و یا مشاوره مالیاتی به کسب و کارهای خصوصی استفاده کند. اگرچه به دلیل اینکه این متخصصین با تمامی قوانین مالیاتی و نکات مد نظر کارشناسان امور مالیاتی به خوبی آشنا هستند، می توانند مشاوران مالیاتی زبردستی برای شرکت ها قلمداد شوند.

 

ساعت کاری کارشناس امور مالیاتی معمولا به صورت تمام وقت است. یعنی در ساعات کار اداری دولتی فعالیت می کنند. این ساعت برای شهرهای بزرگ مثل تهران، اصفهان یا مشهد بیشتر است و در شهرهای کوچکتر، کمتر می باشد.  البته امکان انجام کار پاره وقت نیز در این شغل وجود دارد که خارج از دستگاه دولتی و در شرکت های خصوصی در نقش های دیگر غیر از کارشناس امور مالیاتی میسر است.

 

 محل کار بازرس مالیاتی معمولا در سازمان امور مالیاتی شهر و یا استان محل اقامت خود است ولی در عین حال برای رفتن نزد شرکت هایی که ممیزی و بررسی پرونده مالیاتی آنها را در دست دارند، باید به دفتر کار آنها مراجعه داشته باشند.

 

مسئولیت ها و وظایف کارشناس امور مالیاتی

 

-بررسی حساب های شرکت ها به منظور تطابق اسناد و مدارک مالی با قوانین و مقررات و جلوگیری از فرار مالیاتی مؤدیان

 

-ملاقات با شرکت ها برای صحبت با مدیران و نمایندگان آنها جهت بررسی گزارش های مالی آنها و رفع ابهامات احتمالی

 

-بررسی تقلب های مشکوک

 

-مذاکره برای حل و فصل اختلافات – در صورت درخواست بررسی مجدد مؤدی مالیاتی

 

-نمایندگی اداره مالیات در دادگاه های تجدیدنظر در صورت ارجاع پرونده به دادگاه های صالحه در اثر شکایت مؤدی عدم قبول رآی اولیه در خصوص پرداخت مالیات

 

-هدایت تیم کارکنان شرکت مورد بررسی و کارکنان اداری در صورت انجام عملیات بازرسی به صورت تیمی

 

-مدیریت ارتباط بین شرکت ها و اداره مالیات

 

تحصیلات مورد نیاز و نحوه ورود به شغل ممیز مالیاتی

 

با توجه به تخصصی بودن این شغل بهترین افراد برای ورود به شغل ممیز مالیاتی یا کارشناس امور مالیاتی افراد با مدارک تحصیلی زیر می باشند :

 

-حسابداری

 

-مدیریت به ویژه گرایش مالی

 

-اقتصاد

 

هرچند که بسته به تصمیم مدیران سازمان امور مالیاتی کشور و همچنین قوانین موضوعه ممکن است افراد دیگری با تخصص های حتی غیرمرتبط این مشاغل را اشغال کرده باشند

مهارت و دانش مورد نیاز

 

-مهارت های ارتباطی نوشتاری و کلامی در سطح خوب به منظور ارتباط با افراد مختلف و توان ارائه گزارش های مربوطه به مدیریت و سایر مراجع قانونی

 

-توانایی بررسی و تحلیل اطلاعات به منظور کنترل کامل حساب مؤدیان مالیاتی

 

-توانایی تصمیم گیری برای رفع موانع و ابهامات سر راه ممیزی اسناد و دفاتر مالی

 

آشنایی با کامپیوتر – زیرا بسیاری از شرکت ها در حال حاضر از نرم افزارهای رایانه ای برای ثبت و نگهداری و گزارشگری اطلاعات خود استفاده می کنند و بازرس آن باید توانایی کار با آن را داشته باشد.

 

-توانایی استفاده منصفانه از قوانین به منظور انجام وظایف خود به درستی و مطابق با قوانین و مقررات جاری روز کشور

 

-رویکرد خلاقانه در حل مشکلات – به منظور حل مسائل و مشکلات در زمان رسیدگی و جلوگیری از انتقال مشکلات به مراحل بعدی و مراتب بالاتر سازمانی

 

-داشتن عزم و اراده راسخ – زیرا کارشناسان امور مالیاتی و بیمه در خیلی از اوقات با پیشنهاد رشوه برای کمتر گزارش دادن مالیات پرداختنی توسط مؤدیان مالیاتی مواجه می شوند و در صورتی که از اراده قوی جهت ایستادگی در رای خود برخوردار نباشند، قانون به درستی و همراه با عدالت در جامعه اجرا نمی شود.

 

وضعیت بازار کار و استخدام ممیز مالیاتی

 

فارغ التحصیلان رشته های مالی در صورت تمایل به ورود به حوزه استخدام ممیز مالیاتی ، معمولا در وزارت امور اقتصاد و دارایی و سازمان های تابعه به ویژه سازمان امور مالیاتی مشغول به کار می شوند و از آنجا که کشور با کاهش درآمدهای نفتی در سال های اخیر روبرو بوده است و با توجه به قصد دولت برای عدم اتکاء به این درآمدها در سال های آتی، لذا پیش بینی می شود تقاضای قابل توجهی برای استخدام ممیز مالیاتی از طریق بکارگیری فارغ التحصیلان رشته های مالی، حسابداری و رشته های مرتبط برای استخدام در سازمان های مذکور وجود داشته باشد.

 

 

ممیزین مالیات به چهار درجه تقسیم می شوندو عبارتنداز کمک‌ممیز ، ممیز ، سرممیز و ممیز کل کسانی می‌توانند به سمت کمک‌ ممیزاز بین کارمندان وزارت دارایی منصوب و یا از بین اشخاص خارج استخدام شوند که دارای گواهینامه ‌خاتمه تحصیل از آموزشگاه عالی وزارت دارایی و یا لیسانس در رشته مالی یااقتصادی و یا بازرگانی باشند و در صورتی که تعداد داوطلبین مزبور کافی ‌نباشند وزارت دارایی می‌تواند لیسانسهای رشته قضایی را هم بپذیرد.

کمک‌ممیزین ازطریق امتحان عمومی منصوب می شوند برای احراز شغل ممیزی چهار سال توقف و اشتغال درشغل کمک ‌ممیزی ضروری است .

برای احراز شغل سرممیزی چهار سال توقف و اشتغال درشغل ممیزی لازم است

برای احراز شغل ممیز کل  نیز حد اقل چهار سال توقف واشتغال در شغل سرممیزی.

‌ارتقاء به هر یک از مشاغل مذکور با رعایت سایر شرایط ومقررات قانونی صورت‌پذیر است

برای انتخاب شاغلین شغل ممیزی، به سرممیزی کل مادام که واجد شرایط یافت نشود از کارمندان وزارت دارایی که‌داوطلب احراز مشاغل مذکور باشند، استفاده خواهد شد به شرط این که برای شغل ممیزی دارای پنج سال و برای شغل سرممیزی دارای ده سال و برای‌شغل ممیزی کل دارای پانزده سال سابقه خدمت باشند و در امتحان  شرکت کنند و حداقل با معدل ده پذیرفته شوند.

تغییر شغل ممیزان مالیات پس از انتصاب به مشاغل مربوطه مجاز نخواهد بود مگر بنا به تقاضای شخصی یاموافقت آنها یا حسب نظر‌دادستان انتظامی مالیاتی و یا رأی هیأت عالی انتظامی مالیاتی بر طبق مقررات مربوط به فصل هفتم این لایحه قانونی اما تغییر حوزه خدمت آنها‌ امکان‌پذیر است.

‌وظایف و اختیارات ممیزان مالیات

 

اجرای قوانین مالیات های مستقیم از لحاظ رسیدگی و تشخیص درآمد و مالیات مؤدیان مربوطه (‌اعم ازاین که مؤدی موظف به تسلیم اظهارنامه ‌بوده یا نباشد) از وظایف ممیزان مالیات است.

کمک‌ممیزان مالیات و بر طبق تعلیمات آنها وظایف محوله را اجرا می کنند و از جهت تشخیص درآمد و مالیات مسئول اقدامات‌ خود در حدود وظایف و ارجاعات محوله هستند و به هر حال مسئولیت کمک‌ممیزان رافع مسئولیت قانونی ممیزان مالیات نخواهد بود.  ممیزان مالیات باید مندرجات اظهارنامه‌های تسلیمی مؤدیان را به دقت رسیدگی کرده و در صورتیکه ایرادی بر آن وارد نباشد قبولی خود ‌را ظهر اظهارنامه مربوطه اعلام کنند.

تسلیم اظهارنامه از طرف مؤدی در خارج از مواعد مقرر قانونی مانع رسیدگی اظهارنامه به وسیله ممیزان مالیات نیست اما جریمه مقرر‌قانونی بایستی از آن  مؤدی وصول شود.

قبولی ممیزان مالیات در حدود فعالیت های مندرج در اظهارنامه مؤثر استبنا بر این در کلیه مواردی که یک یا تمام فعالیت مؤدی کتمان شده ‌باشد ممیزان مالیات موظف به تشخیص درآمد و مطالبه مالیات متعلق به آن خواهند بود و چنانچه ظرف مدت پنج سال از تاریخ سررسید مالیات هر‌سال متعلقه مطالبه نشود مالیات مزبور مشمول مرور زمان خواهد شد و دیگر قابل مطالبه نخواهد بود.

ممیزین مالیات می‌توانند به ترازنامه یا حساب سود و زیان یا دفاتر یا صورتحساب و به طور کلی اظهارنامه مؤدی رابه انجمن حسابداران‌ قسم‌خورده موضوع ماده 33 قانون مالیات بر درآمد مصوب 1335 وآیین‌نامه مربوطه مصوب 40.5.26 ارجاع کنند و در این صورت و همچنین در‌مواردی که مؤدی خود به انجمن مزبور مراجعه کرد نسبت به نتیجه رسیدگی حسابدار قسم‌خورده وانجمن برابر مقررات مزبور رفتار خواهند کرد.

ممیزان مالیات برای رسیدگی به اظهارنامه با تشخیص هر گونه درآمد مؤدی باید به کلیه دفاتر و اسناد و مدارک مربوطه مراجعه و رسیدگی‌کنند و مؤدی مالیات مکلف به ارائه و تسلیم آن به ممیزان مالیات است و گرنه بعدها به نفع مؤدی در امور مالیاتی قابل استناد نخواهد بود.

ممیزان مالیات در صورتی که دفاتر یا مدارک مؤدی را در دفتر کار مؤدی یا محل دیگری مشاهده کنند باید آنها را برای رسیدگی به حوزه‌مالیاتی برده و پس از رفع نیاز باز گردانند.

ممیزین مالیات باید ضمن مراجعه و رسیدگی به اظهارنامه و دفاتر مؤدیان از جریان فعالیت عمده آنها با هم یکدیگر را مطلع و چه بدین‌وسیله و چه به وسایل دیگر ازدفاتر و اسناد سایر مؤدیان برای تشخیص درآمد مؤدی مربوطه استفاده کنند.

اشخاص ثالث در مواردی که به خاطر اعمال حقوقی آنها یا مؤدی، درآمدی عاید مؤدی شده که سند مربوط به آن درآمد نزد آنها باشد مکلف‌ هستند با مراجعه و مطالبه ممیزان مالیات آن دفاتر و همچنین اصل و یا رونوشت اسناد مربوطه را در اختیار ممیزان مالیات بگذارند و الا چنانچه در‌اثر کوتاهی آنها زیانی متوجه دولت شود علاوه بر این که مسئول جبران زیان وارده به دولت خواهند بود به جریمه‌ای معادل یک دهم اصل مالیات‌ مربوط به آن درآمد محکوم خواهند شد. مرجع ثبوت زیان و در صدور حکم بر طبق مفاد این ماده مراجع صالحه قضایی است.

 

ممیزان و مودیان دولتی

 

ممیزان مالیات باید در موارد لزوم به طور کتبی یا حضوری از وزارتخانه‌ها و شرکت ها و مؤسساتی که با سرمایه دولت اداره می‌شوند و‌شهرداری ها اطلاعات و اسناد لازم را در زمینه فعالیت و معاملات و درآمدمؤدی بخواهند و ادارات و مؤسسات یاد شده  مکلفند هر گونه اطلاع و اصل و یا ‌رونوشت تصدیق کننده اسناد مربوط را در اختیار ممیزین مالیات بگذارند.

در مواردی که لازم باشد در محل دیگری نیز تحقیق و یا اسناد و اطلاعاتی جمع‌آوری شود ممیزان مالیات باید آنها را از مقامات مربوطه‌ محلی بخواهند و مقامات مزبور مکلف به انجام آن خواهند بود.

در صورت موجود بودن اسناد مربوط در مؤسسات یاد شده  و تسلیم نکردن آن در مواعدی که ممیزین مالیات  به صورت کتبی تعیین می کنند چنانچه‌ ثابت شود سند یا اطلاع مورد نظر مؤثر در تشخیص درآمد مؤدی و نتیجه عدم تسلیم به زیان دولت بوده است مسئول امر مشمول ماده 304 قانون آیین‌ دادرسی مدنی است و از خدمت منفصل خواهد شد مگر این که مسئول امر ابراز آن را مخالف مصالح مملکت بداند که در این صورت بر حسب گزارش‌ممیزان مالیات و موافقت وزیر دارایی از ابراز آن خودداری می‌شود لیکن ارائه اسناد و اطلاعاتی که نزد مقامات قضایی است و مقامات مزبور ارائه آن را‌مخالف مصالح مملکت می‌دانند منوط به موافقت وزیر دادگستری خواهد بود.

 

ممیزین و برخوردبا مودیان

 

هرگاه در حین ایفای وظیفه از طرف ممیزین مالیات نسبت به آنها مقاومتی بشود ممیز حق دارد از مأمورین انتظامی کمک بخواهد و مأموران یاد شده  مکلف به کمک ممیز در حدود قوانین و مقررات جاری هستند.

ممیزین مالیات باید با کمال بی‌غرضی در جمع‌آوری اطلاعات و اسناد اقدام کرده و در کشف حقیقت بین آنچه حاکی از نفع یاضرر مؤدی‌ است فرقی نگذارند.

ممیزین مالیات باید در ضمن جمع‌آوری اطلاعات واسناد مؤدی موجب افشای مضمون آنچه مربوط به درآمد و مالیات نیست نشوند.

‌درمواردی که مؤدی قسمتی از فعالیت‌های خود را در اظهارنامه قید نکرده و یا اظهارنامه ناقص یا اشتباه یا خلاف واقع باشد و به هر حال‌ مورد قبول ممیزین مالیات نباشد و یااین که اساساً مؤدی اظهارنامه تسلیم نکرده باشد و همچنین در مواردی که مؤدی اصولاً موظف به تسلیم اظهارنامه ‌نیست و مالیات متعلقه به خود را نپرداخته باشد به طور کلی در تمام مواردی که اداره دارایی به موجب قوانین و مقررات مالیاتی می‌بایست تمام یا‌ قسمتی از درآمد و مالیات مؤدی را تشخیص دهد ممیزین مالیات موظف هستند در کلیه این موارد برای تشخیص درآمد و مالیات مؤدی بر‌اساس قوانین مالیاتی مربوط به هر دسته از مؤدیان اقدامات لازم را بر طبق مقررات این لایحه قانونی به عمل آورده و برگ تشخیص مالیاتی به عنوان‌ مؤدی تهیه و تنظیم کنند.

ممیزین مالیات باید در اجرای ماده فوق برگ تشخیص مالیاتی را بر اساس مأخذ صحیح و متکی به دلایل و اسناد مثبته واطلاعات کافی و به‌ نحوی تنظیم کنند که کلیه فعالیت‌های مختلفه مؤدی و درآمدهای حاصل از آن جداگانه و بدون ابهام در آن قید و برای مؤدی روشن شود.

ممیزین مالیات ذیل برگ تشخیص را با نام کامل و سمت خود امضاء و به مهر اداره دارایی ممهور می‌ کنند و مسئول مندرجات برگ ‌تشخیص و نظریه خود از هر جهت خواهند بود.

اداره دارایی مکلف است برگ تشخیص مالیاتی را به مؤدی ابلاغ کند و انجام ابلاغ را در پرونده ثبت و به ممیز مربوطه نیز اطلاع دهد.‌ممیزین مالیات نیز می‌توانند برگ تشخیص را به مؤدی حضوراً ابلاغ کنند.

برگ تشخیص مالیاتی که بر طبق مقررات این لایحه قانونی صادرمی‌شود به جای پیش‌آگهی مالیاتی است.

منبع :

-مسیر ایرانی

-سایت دانشگاه جامع علمی کاربردی

 
 
 
 

 

ثبت نام و عضویت میز کار

لینک های مفید

 

 

 

 

|  
  |
دیدگاه کاربران

 

 

مشاوره آنلاین

با استفاده از خدمات مشاوره آنلاین مرکز آموزش توسعه توانمندی شغلی، مسیر خود را برای ارتقاء سطح سواد و دانش مالی و حسابداری هموار نمایید.
این بخش، آماده پاسخگویی به نیازهای شما کاربران گرامی، میباشد.

معرفی کتاب

آزمون استخدامی و اطلاعات عمومی

آزمون استخدامی و اطلاعات عمومی

نسترن رنجبر ـ کوروش صحیفی
  • اشتراک دانش و مهارت مالی و حسابداری
  • قرآن پژوهی مالی و حسابداری
  • شرکت دانش پژوهان مالی فرانگر
  • مرکز مشاوره الکترونیک حسابداری, مالی و سرمایه گذاری
  • توسعه توانمندی و فرصتهای شغلی مالی و حسابداری
  • انتخاب برتر محصولات, خدمات و بازار حسابداری, مالی و...
  • توسعه نگر دانش و مهارت مالی و حسابداری
  • آتیه نگر دانش و سواد مالی مدیران ارشد
  • بهینه نگر دانش و سواد مالی خانواده
  • از دوستان خود دعوت کنید با تیم همسو شوید عضو تیم متفکران شوید
    هدیه مالی تیم متفکران نوین مالی در شبکه اجتماعی