چرا بازخورد دادن و بازخورد گرفتن مهم و مفید است؟ درمقالات قبلی خواندیم که همه انسانها نقاط کور دارند، یعنی برخی از ویژگیها، مهارتها، رفتارها، قوتها و ضعفهای خود را نمیبینند و نمیشناسند و شاید حتی از آنها ارزیابی و شناخت نادرست یا معکوسی دارند.
اعتبار هدیه بگیرید و مشارکت کنید
با اعتبار هدیه، از خدمات ویژه استفاده کنید
در بازارکار حسابداری و مالی بدرخشید
خدمات مالی و حسابداری خود را معرفی کنید
در مقاله "توسعه فردی؛ خودارزیابی و خودشناسی" بیان کردیم که انسان ها نقاط ضعف و قدرتی دارند اما بعضی از آن ها رانمیبینند و نمیشناسند و شاید حتی از آنها ارزیابی و شناخت نادرست یا معکوسی دارند.
دو روانشناس مشهور، این مفهوم (نقاط کور) را در قالب مدلی که با توجه به نام کوچک آنها(جو و هری) به پنجره جو-هری مشهور است توضیح دادهاند:
ناشناخته برای خود
شناخته برای خود
منطقه کور(Blind area)
منطقه باز(Open area)
شناخته برای دیگران
منطقه ناشناخته(Unknown area)
منطقه پنهان (Hidden area)
ناشناخته برای دیگران
همانگونه که مدل(پنجره) نشان میدهد:
مهمترین کمکی که بازخوردهای در یافتی از دیگران به ما کمک میکند این است که از وسعت منطقه 2 یعنی ناحیه کور ما میکاهد و اطلاعات مفیدی در مورد رفتارها و عملکردهای ما( از دیدگاه دیگران) در اختیارمان قرار میدهد.
توصیه شده است که بازخوردهای دریافتی از دیگران در مورد خودمان را با مافوق ونیز یکی دو دوست یا همکار امین و دلسوز مطرح کنیم و از توصیههای آنها نیز برای تکمیل تصویری که از خودمان بدست آوردهایم استفاده کنیم.این افراد میتوانند کمک کنند که ما همه بازخوردهای دریافتی(هم نیمه پر و هم نیمه خالی لیوان)را ببینیم و در این خودشناسی و خودارزیابی که یکی از پایههای اساسی در تدوین برنامه توسعه شخصی(IDP) است دقیقتر و کاملتر عمل کنیم.
از آنجا که ممکن است همه ما در فرآیند تدوین برنامه توسعه شخصی همکارانمان لازم باشد به آنها بازخورد بدهیم، در مقاله بعدی تحت عنوان "توسعه فردی؛ بازخورد سازنده" توصیهها و تکنیکهایی توضیخ داده میشود تا به ما کمک کند به دیگران طوری بازخورد دهیم مفید وسازنده باشد و به بازخوردگیرندگان در خود ارزیابی و خودشناسی آنان کمک نماید.
منبع:
دکتر بهزاد ابوالعلایی
ثبت نام و عضویت میز کار